Liefmans label design #packaging


Craft blends

Craft blends.

Brouwerij Liefmans produceert al decennia lang een aantal speciaalbieren op basis van Oud Bruin. Deze bieren zijn niet zo gekend bij het grote publiek, maar kennen een schare echte liefhebbers. De brouwerij had besloten om deze ‘craft blends’ in de kleinere, reguliere bierfles te vullen, maar was bang voor het verlies aan uitstraling. Flink werd gevraagd om een etiket te ontwerpen waarbij het bier toch de specialty allure zou behouden die erbij past. Het mocht niet het zoveelste mooi-maar-niks-bijzonders-bieretiket worden.

Geïnspireerd door het vakmanschap waarmee de bieren worden gemaakt en de parallellen hiervan met het maken van wijn, zochten wij naar manieren om het bier een etiket te geven zoals mooie wijnen dit hebben. Mooie wijnetiketten stralen allure en vakmanschap uit, je proeft de wijn al wanneer je het etiket bekijkt. Deze finesse zit hem in typografie en lay out, maar ook in bijvoorbeeld in de vorm van het etiket.

We ontwierpen een vorm die het gevoel geeft van een wikkel die rondom de fles wordt gevouwen, alsof de fles zorgvuldig wordt ingepakt. De vormgeving kreeg de allure van een wijnetiket, met behoud van typische bierelementen zoals het goud en kalligrafische typografie, om voldoende biergevoel te houden.

Het proces kende nog vele aanpassingen om het technisch haalbaar te maken, maar de klant was zo enthousiast over het ontwerp dat zij alle moeite heeft gedaan om het voor elkaar te krijgen. Het resultaat is een bijzonder ontwerp, voor een bijzonder bier.